Amit tudnod kell a polipektómáról

Amit tudnod kell a polipektómáról

polipektómia, a polip eltávolítása. A polipektomia leggyakoribb típusai a méhpolipektómiák és a vastagbélpolipektómiák.

Az orvos azonban polipektómiát végezhet a test bármely olyan területén, amely polipokat alakít ki, például az orrot vagy a gyomrot. A polip egy olyan növekedés, amely a szövetben kezdődik, és a körülötte lévő üreges térbe terjed ki.

A polipektómia magában foglalja a tüneteket okozó polipok eltávolítását, rákos lehet, vagy vizsgálatot igényelhet.

Gyors tények a polipektómákról

  • A legtöbb polip jóindulatú növekedés, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaznak rákot.
  • A legtöbb esetben az orvos eltávolíthatja a polipot, amíg az ember ébren van.
  • A polip eltávolításának megfelelő technikája a polip méretétől és helyétől függ.
  • A polipektomiák biztonságosak, alacsony szövődményekkel.

A polipektómia típusai

A polipektomia két leggyakoribb típusa a méhpolipektómiák és a vastagbélpolipektomiák.

A méh polipektómia egy olyan eljárás, amely eltávolítja az endometrium szövetben lévő polipokat, a szövetet, amely a méh belsejét vonja be. A vastagbél polipektómia magában foglalja a polipok eltávolítását a vastagbélben.

polipok is kialakulhatnak a test más régióiban is. A polipektómia néhány más viszonylag gyakori helye a következők:

  • Az orr
  • A méhnyak
  • A hangkábelek
  • A gyomor

Mik a polipok?

polipok a szövetből a test üreges tereibe nőnek. Például a vastagbélpolipok a vastagbél szövetében kezdődnek, majd kiterjednek a benne lévő üreges térbe.

A legtöbb jóindulatú, de néhányan rákos vagy rákos. Nem lehet kizárni a rákot a polip vizsgálata nélkül, ezért sok orvos javasolja revitanaturalis ára gyógyszertárban https://harmoniqhealth.com/hu/revitanaturalis/ a rutin eltávolítását a rák vizsgálatához.

Általános?

polipok gyakoriak, és a legtöbb ember nem tudja, hogy megvan. Az Egyesült Államokban az emberek kb. 20–30% -ának van vastagbélpolipja.

A méhpolipok a leggyakoribbak a 40–49 éves korban. Körülbelül 1–5% rákos, és a rákos méhpolipok kockázata magasabb azokban az emberekben, akik posztmenopauzában vannak.

Mennyire kapnak?

Még akkor is, ha nem rákos, egyes polipok nagyon nagyra válhatnak. Amikor megteszik, megváltoztathatják a véráramlást, nyomást gyakorolhatnak a szervekre, és más tüneteket okozhatnak.

műtét

A polipektómia előkészítése a műtéti technikától és a polipok helyétől függ.

A méhpolipok helyi érzéstelenítéssel történő eltávolításán áteső embereknek nem lehet külön előkészítésre.

A vastagbélpolyektómia azonban a vastagbél ürítését igényli. Lehet, hogy az embereknek enemákat, hashajtókat vagy mindkettőt kell használniuk a műtét előtti 12–24 órában.

Sebészeti technikák és mire számíthatnak

Sok ember inkább ébren van az eljárás miatt. Másoknak általános érzéstelenítést akarnak kapni. Ebben az esetben az orvos nyugtatót ad az embernek, általában IV tűn keresztül. Ez miatt álmosnak és nyugodtnak érzik magukat.

Az orvosok a legtöbb polipot endoszkóppal eltávolíthatják. Ez egy cső, amelyet az orvos beilleszt a testbe, kiküszöbölve a nagy bemetszés szükségességét. A méh polipektómiájához az orvos hiszteroszkópot helyez be a hüvelybe a méhnyakba és a méhbe. A kamera segít a polip hatókörének irányításában.

A vastagbélpolipektómia során az orvos beilleszti a kolonoszkópot a végbélbe. Mint a méhpolipektómia esetében, a kamera segít az orvosnak a polip megtalálásában.

Az orvosok különböző műtéti technikákat alkalmaznak a polipok eltávolítására. A konkrét eltávolítási technika valószínűleg nem befolyásolja a személy műtét tapasztalatát.

Egyes lehetőségek a következők:

  • Forró snare polipektómia: a forró snare polipektómia (HSP) az előnyben részesített kezelés a legtöbb polip esetében, és hevített csengővel foglalkozik. A csípő egy hurok, amely megragadhatja és eltávolítja a polipot. A sebész az elektrokauteria segítségével is felhasználhatja a fennmaradó polipszövetek elégetésére.
  • Cold Snare Polypectomia: A Cole Snare Polypectomy (CSP) hideg horgot használ, és inkább a diminutív (1-5 mm) polipokhoz részesül.
  • Hideg vagy forró csipkek polipektómiája: Egy elavult technika csipeszeket használ a polip lazításához, a kis polipok eltávolításához. A sebész huzalt is használ a polip azon részének eltávolításához, amely a szövetbe terjed, vagy ha forró, az elektrokauteria elnevezésű eljárás, amely a fennmaradó polipszövetek elégetésére és a vérzés megakadályozására szolgál.

Az ember nyomást vagy húzódást érezhet az eljárás során, de nem érezhet fájdalmat. A polip elhelyezkedésétől és más tényezőktől függően az orvos fájdalomgátló gyógyszert adhat az eljárás előtt, alatt vagy után.

Ha a polipok nagyon nagyok, szükség lehet bemetszés útján történő eltávolításra. Ez az eljárás bonyolultabb, és általában általános érzéstelenítést igényel.

gyógyulás

A vastagbélpolyektómiából való gyógyulás meglehetősen gyors, és a legtöbb ember azonnal visszatérhet a szokásos étrendjéhez. Az emberek enyhe fájdalmat, gázt vagy görcsöt érezhetnek az eljárás után, különösen utána, de ezek a tünetek általában rövid élettartamúak.

Az orvos által előírt fájdalomcsillapító gyógyszer szedése segíthet.

Normális, ha a méhpolypectomia után néhány napig vérzést tapasztal, de hívjon orvosát, ha a vérzés nagyon nehéz, megáll, majd újra elindul, vagy van egy rossz szaggal, amely jelzi a fertőzést –

Miután egy sebész eltávolította a polipot, elküldik egy laboratóriumba tesztelés céljából. Ha a polip nem rákos, akkor a személy az eltávolítást követően vizsgaon eshet, de valószínűleg nem kell további kezelésre.

Honnan tudod, ha szüksége van rá?

A legtöbb polipos ember nem tudja, hogy megvannak.

Ha tüneteket okoznak, az orvos javasolhatja a szűrési teszteket. Egyes esetekben az orvosok felfedezik a polipokat valami más szűrésének részeként. Ez azt jelenti, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel vesznek részt polipektómián, amikor olyan szűrővizsgálaton mennek keresztül, amely képes kimutatni a polipeket.

Azoknak az embereknek, akiknek tünetei vannak a polipjukhoz, például fájdalomhoz vagy vérzéshez, általában meg kell távolítani a polipokat.

kockázatok

Mint minden műtét, a polipektomiák bizonyos kockázatot hordoznak. Ide tartoznak:

  • A szerv perforációja: ez akkor fordul elő, amikor egy sebész lyukasztja a szerveket, amelyeken működnek. Ez végzetes lehet, de ritka.
  • Fertőzés: A polipektómia sebet hoz létre, és minden seb megfertőződhet. A fertőzés valószínűbb, ha az emberek nem követik az orvos tanácsát a műtét után, vagy már nem az optimális egészségi állapotban vannak.
  • Túlzott vérzés: A seb néha nem gyógyul meg megfelelően, túlzott vérzést okozva.
  • Hiányos eltávolítás: Egyes esetekben az első eljárás hagyhat valamilyen szövetet hátra, és szükség van egy második polipektómiára.

Elfogadás

A polipektómia egy rutin eljárás, amely kiküszöböli a polipok tüneteit és a rákos tesztet. Mint minden eljárás esetén, az embereknek orvos segítségével mérlegelniük kell az előnyöket és kockázatokat.

A legtöbb polipektómiás fogadó számára azonban az eljárás olyan kisebb kellemetlenség, amely nyugalmat és megkönnyebbülést jelenthet a zavaró tünetek ellen.

  • Gyomor-bél/gastroenterológia
  • Női egészség/nőgyógyászat

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, tudományos kutatásokból származnak, akadémiai kutatásokból származnak. intézmények, orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents